De beste spinningfiets voor thuis biedt jou alles om fitter en sneller te worden. Een goede spinningbike maakt je workout een stuk aangenamer en is de prijs daarom meer dan waard.
Het is je vast al opgevallen dat de beste koop vinden makkelijk gezegd dan gedaan is. Je bent veel tijd kwijt aan het vergelijken en overwegen.
Ik maak het je daarom graag een stukje makkelijker.
We vergeleken alle spinfietsen voor thuis thuisgebruik en selecteerden vervolgens de 5 beste spinningfietsen voor de thuissporter.
Dat bespaard jou weer een hoop tijd en moeite. Ga snel verder naar de top 5 hieronder!
Dit zijn de beste spinningbikes voor thuisgebruik
Hieronder vind je de beste spinfietsen voor de thuissporter. Deze spinningfietsen zijn o.a. uitgekozen op basis van mogelijkheden, ervaringen en prijs.
Er zit voor ieder wat wils tussen, zodat jij zeker weten de beste keus maakt. Vergelijk ze hieronder:
- Beste spinningfiets volgens gebruikers – FitBike Race Magnetic Pro
- Beste spinfiets voor een klein prijsje – VirtuFit Tour Indoor Cycle
- Beste spinbike voor thuis met Zwift – Schwinn 800IC
- Beste spinningfiets met scherm – NordicTrack S15i
- Professionele spinningbike voor thuis – Tunturi Platinum Sprinter Pro
1. Beste spinningfiets volgens gebruikers – FitBike Race Magnetic Pro
Op basis van de ervaringen van thuissporters, komt de Race Magnetic Pro als beste uit de test.
Ook uit onze eigen ervaringen is dit de meest complete spinningfiets, en de beste op het gebied van prijs-kwaliteit.
De reviews liegen er niet om. Er staan lovende woorden op de productpagina’s en ook heeft het diverse malen de prijs gewonnen voor de best gewaardeerde indoor bike. Deze prijs werd niet uitgereikt door de Consumentenbond, maar door Kieskeurig.nl.
Op de webshops waar het model te koop is wordt het beoordeeld met respectievelijk 4 en 5 sterren. Dat is dus een enorm goede score.
Nadelen kent de Magnetic Pro dan ook amper tot niet. Niet geloofwaardig? Neem zelf maar de reviews door!
De draaglast dat de Magnetic Pro maximaal kan hebben is 150 kilo. Een zware belastbaarheid dus.
Het eersteklas racezadel en racestuur zijn beide instelbaar, tot op de millimeter nauwkeurig.
Deze indoor bike heeft een vliegwiel van 22 kg, dat zorgt voor een moeiteloze fietsbeweging. Het fietsen voelt al met al geweldig aan.
Maar ook is er met de thuissporter veel rekening gehouden. Zo is deze spinfiets zo stil als een muis en makkelijk te verplaatsen met dank aan de wieltjes.
2. Beste spinfiets voor een klein prijsje – VirtuFit Tour Indoor Cycle
Liever een goede thuis spinningfiets voor een kleiner prijsje? Ook dat kan.
Met een minder grote investering koop je deze indoor Cycle van VirtuFit. Op het moment van schrijven kost deze bike nog geen 300 euro.
Normaal gesproken zou dit argwaan opwekken, maar VirtuFit weet wat de thuissporter zoekt in een fietsapparaat. Met dank aan hun ruime ervaring hebben ze deze spinfiets uitgerust met alles wat jouw hartje begeert.
Hij heeft een trainingscomputer, bidonhouder en heeft een stevig, sportief en betrouwbaar frame. De trainingscomputer werkt op batterijen. Er is gelukkig dus geen stroompunt nodig.
Ook de reviews zijn lovend. Niet voor niets won ook deze spinningfiets vaker een Consumentenbond prijs.
Alles bij elkaar klinkt het allemaal wellicht te mooi om waar te zijn. Waarom is deze spinningfiets zo goedkoop?
Nou, daar zijn enkele goede redenen voor. Het is alweer een wat ouder model. Hij beschikt dus niet over veel luxe eigenschappen.
Koppeling met apps is niet mogelijk, de weerstand wordt geregeld met een vilt blokje en het is zeker niet de stilste spinningbike voor thuis.
Toch is het een zeer nette en stevige fiets. Het heeft een draaglast van 135 kilo en ook de roterende massa (het vliegwiel) is met 21 kilo zwaar genoeg.
3. Beste spinbike voor thuis met Zwift – Schwinn 800IC
Als je het over ultra populaire spinfietsen voor in huis hebt, dan komt ook de 800IC naar voren.
Hij staat ook wel bekend als de Schwinn IC8. Maar vanwege een gelijknamige spinfiets van een ander merk, heeft het de naam veranderd.
De 800IC is er voor de wielrenners. De fietsers die geen genoeg kunnen krijgen van het intensief sporten. Hij heeft klikpedalen waarmee je jouw fietsschoenen vastzet op de trappers. Ook het zadel lijkt erg op die van een racefiets.
Maar wat de 800IC ook bijzonder maakt, is de trainingscomputer en koppeling met Zwift.
Zwift is een applicatie waarmee je aan virtual spinning kunt doen. Het is de meest geliefde app die er is onder indoor fietsers.
Deze spinningbike heeft een magnetische weerstand en is daardoor aardig geruisloos te noemen. Ik heb hem zelf meerdere malen uitgetest en ben zeer tevreden over deze spinfiets.
Het beschikt over een aardig uitgebreide computer waarop je alles regelt wat er te regelen valt. Je kunt er zelfs je telefoon mee opladen!
Ook de beoordelingen van gebruikers zijn goed. Men spreekt over het algemeen van een stevige en complete indoor bike voor thuis.
4. Beste spinningfiets met scherm – NordicTrack S15i
Voor de beste spinningbike met beeldscherm hebben we gekozen voor een wat minder bekend model.
De grotere broer van deze indoor fiets (de NordicTrack S22i) is een stuk bekender, maar ook wat duurder.
De S15i is ook alles behalve goedkoop te noemen. Hij kost momenteel zo’n 2300 euro en behoort daarmee tot de high-end modellen voor thuis.
Als je een groter budget te besteden hebt, is het een interessante optie. De mogelijkheden lijken namelijk eindeloos, wat onder andere komt door het zeer uitgebreide scherm.
Het Slimme HD Touchscreen verbind je makkelijk en snel met je Wifi, waarna je eigenlijk alles kunt doen wat je je maar kunt wensen.
Luister naar muziek, volg een virtuele spinningles, of fiets de mooiste routes met virtuele trainingen.
De S15 is super stevig en kan een gewicht van maar liefst 170 kilo dragen. Het frame is dan ook zeer solide en betrouwbaar.
Wat ook uniek is aan deze spinfiets, is de instelbare hellingshoek. Je kunt een hellingsgraad omhoog nabootsen, net alsof je met je eigen fiets aan het klimmen bent. Ook afdalen is mogelijk, dankzij de hellingshoek naar beneden.
Al met al is dit één van de meest luxe en hoogwaardige spinfietsen voor thuis.
5. Professionele spinningbike voor thuis – Tunturi Platinum Sprinter Pro
Een professionele spinningbike is over het algemeen gemaakt voor in de sportschool. Het is geschikt voor frequent intensief gebruik door meerdere personen.
Maar uiteraard houdt niets je tegen om een hoogwaardige professionele spinbike voor thuis aan te schaffen.
Meestal is dat helaas een hele forse investering. Maar verhouding met andere professionele cardio fietsen, is de Platinum Sprinter Pro goed betaalbaar.
Deze spinning fiets heeft een ergonomisch ontwerp, waardoor je heel comfortabel fietst. Tunturi vindt het comfort van de sporter heel belangrijk en dat is aan alles terug te zien in het ontwerp.
Zo kan je jouw voeten op 2 manieren vastzetten; met riempjes of met klikpedalen (SPD). Het frame is ergonomisch gevormd en het is instelbaar voor iedere lichaamslengte.
Hij ziet er ook nog eens flitsend, modern en sportief uit. Wat wens je nog meer?
Het is duidelijk dat je met de Platinum Sprinter Pro van Tunturi een echte topper in huis haalt.
Spinningfiets kopen: Belangrijkste aandachtspunten
Een spinningfiets kopen doe je niet zomaar even. Hierbij is een goede vergelijking noodzakelijk.
Op deze pagina hebben wij de vergelijking al voor je gemaakt. Bij deze vergelijking hebben we gekeken naar de onderstaande punten.
1. Geluid: de beste spinningfiets voor thuis is stil, zodat je geen overlast veroorzaakt aan jezelf en de mensen om je heen.
2. Pedalen: er zijn spinfietsen met SPD pedalen, waarbij je jouw fietsschoenen in kunt klikken. Een andere keus is je voeten vastzetten met verstelbare riempjes. Ook zijn er bikes die zogenoemde DUO pedalen hebben. Deze maken beide opties mogelijk.
3. Draaglast: vooral voor zware mensen is dit een aandachtspunt. Iederen spinfiets heeft een maximale draaglast.
4. Instelbaarheid: in een ideale wereld kan je zelf het zadel en stuur van je spinfiets Instellen. Het liefst omhoog/omlaag en horizontaal. Zo kun je hem instellen naar jouw lichaamslengte. Dat is vooral voor lange mensen handig.
5. Weerstand: er zijn 2 type weerstanden: spinfietsen met magnetische weerstand en spinfietsen met een viltblokje die tegen het vliegwiel drukt. Een magnetische weerstand is de meest geruisloze en daarom over het algemeen de betere keus.
6. Aandrijving: ook zijn er 2 type aandrijfsystemen; een klassieke fietsketting en een industriële V-belt. Een V-belt is een riem van sterk materiaal. Onze voorkeur gaat uit naar de laatste genoemde, omdat een riem stiller is dan een ketting.
7. Met of zonder Bluetooth: een Bluetooth verbinding biedt een hoop voordelen, zoals virtueel trainen, koppelen aan diverse apps en koppelen aan hartslagbanden.
8. Wattage: de kracht die je levert wordt uitgedrukt in wattage (watt). Iedere spinbike kan een maximale hoeveelheid watt aan. Als gevorderde moet de spinfiets uiteraard meer aan kunnen. Mocht je dit ook willen meten, dan kies je het best voor een spinningfiets met wattagemeter.
9. Met of zonder scherm: een spinningfiets met trainingscomputer is handig, omdat je resultaten erop kan bijhouden. Ook kan je hierop soms de weerstand instellen, of zelfs je entertainment bekijken.
10. Kopen in de winkel of bestellen: online bestellen is het makkelijkst en het snelst. Toch testen sommigen de spinfiets eerst liever zelf uit. Er zijn in elk geval genoeg aanbieders. Zo kun je spinbikes kopen bij o.a. Decathlon, bol.com, Fitwinkel, Betersport en zelfs af en toe bij de Albert-Heijn.
11. Met programma’s: een spinningfiets waarmee je met een trainingsprogramma kunt trainen is zeldzaam, maar in sommige gevallen is het mogelijk.
12. Vrijloop- of doortrapsysteem: bij een vrijloopsyteem stoppen de trappers direct met ronddraaien wanneer jij stopt met fietsen. Bij een doortrapsysteem blijven de trappers wel doordraaien. De meeste spinners geven hun voorkeur aan een doortrapsysteem.
13. Prijs: ten slotte wil je een goede spinningfiets voor thuis met de beste prijs-kwaliteitverhouding. Meer betalen dan nodig is, is zonde. Maar een goedkope spinfiets is vaak helaas van minder goede kwaliteit.
14. Vliegwiel: het vliegwiel is het gedeelte dat ronddraait als jij trapt. Het wordt ook wel de roterende massa genoemd. Het liefst heb je een zo zwaar mogelijk vliegwiel, omdat dit zorgt voor een hoger comfort. Daarnaast moet je bedenken of je het vliegwiel aan de voor- of achterkant van je spinfiets wilt.
Voor wie is een spinfiets de beste keus?
Spinning is voor iedereen die zijn of haar conditie op peil wilt houden, of wilt verbeteren. Ook kun je afvallen met spinning.
Het is voor de echte sportievelingen, die er van houden om flink door te trappen.
Hoewel je de weerstand en je tempo zelf in de hand hebt, is het de bedoeling om de intensiteit hoog te houden tijdens een spinning workout.
De meesten kennen het van de welbekende groepslessen in sportscholen, die steeds beter bezocht worden.
Tegenwoordig wordt spinning thuis ook populairder. Maar daar heb je uiteraard wel een goede spinfiets voor nodig.
Hometrainer vs spinningfiets
Waar spinning geschikt is voor de echte sportievelingen die van hard fietsen houden, zijn er ook nog hometrainers.
De twee worden vaak verward met elkaar, maar wat zijn de verschillen?
Het verschil is direct terug te zien in de houding. Op de spinningfiets zit je meer voorover, terwijl je op een hometrainer rechtop zit.
Je kunt het goed vergelijken met de houding op een stadsfiets vs die op een racefiets. Bij deze vergelijking is de spinningfiets uiteraard de racefiets.
Een hometrainer is de beste cardio fiets voor senioren en revalidatie. Ook is het een verstandigere keus voor iedereen die wilt fietsen op matig intensief niveau.
Het is dus aan jou de keus welke indoor cardio fiets beter bij je past.
Heb ik nog meer nodig voor spinning thuis?
Naast een goede spinningfiets voor thuis heb je voor de rest niet veel nodig voor jouw indoor fietstrainingen. Wel zijn er een aantal dingen die handig zijn om in huis te hebben.
Het is bijvoorbeeld verstandig om een handdoek bij de hand te hebben. Spinning is intensief en daardoor ga je veel zweten. Zeker als je thuis geen airco hebt, of naast een open raam traint.
Eventueel zou je een ventilator kunnen gebruiken voor wat extra verkoeling.
Daarnaast is een gevulde bidon of waterflesje handig, zodat je kunt blijven drinken tijdens je workout.
Indien je thuis virtueel wilt fietsen, is een extern apparaat zoals je tablet of TV noodzakelijk. Tenzij je een spinningfiets met scherm hebt waarop virtuele fietstochten mogelijk zijn.
De prijs van een spinningfiets
Een spinningfiets kost tussen de 250 en 3500 euro. Grote prijsverschillen dus.
Bij een goede spinningfiets voor thuisgebruik moet je denken aan 400-1000 euro. In deze prijsklasse scoor je een hoogwaardige indoor bike die aan alle wensen van de thuissporter voldoet.
De beste spinningfietsen voor thuis zijn dus niet heel goedkoop, daarom is een aanbieding meer dan welkom.
Natuurlijk kun je hiervoor wachten tot Black Friday, maar dat is niet gelukkig niet altijd nodig. Ook gedurende het jaar is er geregeld een spinningbike outlet.
Ook kan je een spinfiets huren, mocht je er slechts voor een bepaalde periode gebruik van willen maken. Dit is een goede mogelijkheid voor als je nog niet zeker weet of een spinning fiets wel echt bij jou past.
Veelgestelde vragen
Een goede spinfiets op budget koop je vanaf ca. 350 euro. Vervolgens lopen de prijzen op tot ca. 1500 of zelfs meer. De gemiddelde prijs voor een spinningfiets voor thuis ligt rond de 600 euro.
Virtueel spinnen is spinning met een app, waarbij je jouw karakter op het scherm ziet fietsen. Het is een interactieve en moderne manier van trainen. Je hebt hiervoor wel een spinningfiets nodig die koppelbaar is met Zwift of een andere app.
Erwin heeft een passie voor krachttraining. Hij is jarenlang eigenaar geweest van een sportschool, waardoor hij veel verstand heeft van fitnessapparatuur en materiaal. Hij test, onderzoekt en beoordeeld fitness apparaten, zodat hij jou kan voorzien van het beste advies.