Ben je bang om diarree te krijgen van creatine? Dan wil je natuurlijk weten wanneer creatine diarree kan veroorzaken.
In dit artikel lees je alles over hoe creatine buikklachten kan geven. Ook lees je hoe je deze buikklachten en diarree door creatine kunt voorkomen.
Ik heb diarree door creatine; hoe komt dit?
Het is natuurlijk erg onprettig als creatinegebruik diarree of buikklachten veroorzaakt. Gelukkig hebben de meeste mensen geen last van deze creatine bijwerkingen. Als je dit wel hebt wil je natuurlijk weten hoe dit komt.
Er zijn een aantal situaties waarin creatine diarree kan veroorzaken. Gelukkig zijn deze situaties makkelijk te voorkomen. Hieronder vind je de meest voorkomende redenen waardoor mensen diarree krijgen van creatine.
De laadfase
De laadfase van creatine is een veel voorkomende reden dat mensen last krijgen van diarree. Tijdens de laadfase neem je namelijk grotere hoeveelheden creatine in. Hierdoor is de kans op buikklachten tijdens de oplaadfase ook groter.
Gelukkig hebben weinig mensen last van deze klachten. Tijdens de laadfase gebruiken de meeste sporters namelijk 15-20 gram creatine per dag. Vanaf 10 gram per dag is het krijgen van diarree door creatine pas veel voorkomend.
Creatine van slechte kwaliteit
De creatine nadelen zoals diarree en buikkramp komen ook voor als je slechte creatine gebruikt. Deze slechte kwaliteit creatine bevat bijvoorbeeld ook andere ingrediënten, waardoor de creatine niet puur is.
In dit geval hoeft de diarree dus niet per se door de creatine te komen. Wellicht reageert je lichaam namelijk slecht op andere ingrediënten van het supplement.
Tips om buikklachten te voorkomen
Ben jij een van de ongelukkige mensen die diarree krijgt tijdens het beginnen met creatine? Of misschien wel langer aanhoudende diarree klachten houdt door creatine?
Dan zijn er wat dingen die je kunt doen om buikklachten door creatine te voorkomen.
Gebruik allereerst niet te veel creatine, ook niet tijdens oplaadfases. In principe is 5-7 gram tijdens de laadfase dan genoeg.
Tijdens de onderhoudsfase is 3-5 gram creatine voldoende. Te veel creatine, vanaf 10 gram, vergroot de kans op diarree en buikklachten. Zorg er dus voor dat je hier onder blijft.
Ook is het belangrijk om regelmatig te checken of je creatine nog goed is. Het gebeurt weinig dat creatine over datum gaat, maar het kan wel. Zeker als de creatine bestaat uit een mix van andere supplementen is het risico groter.
Diarree door creatine: Gebeurt het vaak of niet?
Ter conclusie, diarree door creatine kan dus wel degelijk voorkomen. Zeker sporters die dagelijks te veel creatine gebruiken lopen het risico om buikklachten te krijgen.
Gelukkig kun je diarree door creatine eenvoudig voorkomen. Door bewust gebruik te maken van creatine voorkom je een hoop problemen. Uiteindelijk is het aan jou om uit te zoeken welke dosering voor jou werkt.
Geef het gebruik van creatine in ieder geval niet te snel op!
Meer over creatine:
Mijn naam is Daan en ik ben een grote sport- en fitnessliefhebber. Naast dat ik zelf graag train, vind ik het leuk om anderen hiermee te helpen. Dankzij mijn ervaring als personal trainer en voedingsdeskundige kan ik jou voorzien van de juiste informatie.