Mijn ervaringen met de FitBike Race 2 – Test & review

“Ik ben op zoek naar een goede spinningbike die niet al te duur is.” Met die boodschap liep ik de fitnesswinkel bij mij in de buurt binnen.

De verkoper hoefde niet lang na te denken en bracht me naar het showroommodel van de FitBike Race 2. Na een minuut of vijf proefrijden besloot ik het erop te wagen.

“Je zult er geen spijt van krijgen”, zei de verkoper. Of dat inderdaad niet gebeurd is, ontdek je in deze review.

Eigenschappen van de FitBike Race 2

Fitbike Race 2

De FitBike Race 2 is een tijd uit de handel geweest. Nu is deze spinning bike gelukkig weer te koop, in een vernieuwde versie.

De FitBike Race 2 heeft een aandrijving via een V-belt. Het grote voordeel van deze aandrijving is dat het een stuk stiller is dan aandrijving via een ketting.

De weerstand wordt verzorgd door een viltblokje. De meeste spinningfietsen van tegenwoordig hebben magnetische weerstand.

Deze weerstand is iets beter en vooral een stuk stiller. Dat wil echter niet zeggen dat weerstand door middel van een viltblokje niet goed werkt.

Een ander belangrijk onderdeel van een spinningbike is het vliegwiel. De Race 2 heeft een vliegwiel van 13 kilogram. Om je een indruk te geven, dit is niet overdreven zwaar.

Maar voor een fiets in deze prijsklasse is een vliegwiel van 13 kilogram wel behoorlijk zwaar. Het vliegwiel zorgt voor stabiliteit van de spinning bike.

Ook zorgt een vliegwiel ervoor dat de weerstand soepel versteld kan worden.


Geen houten reet

Fitbike Race 2 Zadel

Vanaf maart tot en met oktober zit ik minstens twee keer per week op mijn racefiets. Vandaar dat ik voldoende ervaring heb met pijnlijke zadels, en zere zitbotjes.

Daar is bij deze spinning bike totaal geen sprake van. Het zadel is lekker zacht. Uiteraard moet je tijdens het rijden nog wel een fietsbroek aan.

Het zadel is daarnaast zowel horizontaal als verticaal te verstellen. Het stuur kan ook nog naar voren of naar achteren.

Zo kan je in een voor jou optimale houding zitten. Zeker als de spinning sessie wat zwaarder wordt, is het fijn dat je lekker op het zadel zit.

Dit kan je met de FitBike Race 2

Dlay Fitbike Race 2 spinningfiets

Spinningfietsen zijn er in allerlei soorten en maten. Van vrij simpele types, zoals deze, tot kwalitatief hoogwaardige fietsen die door professionele wielrenners worden gebruikt.

Omdat de Race 2 een degelijk maar eenvoudig exemplaar is, was ik benieuwd naar de features van deze spinningfiets.

In principe kan ik daar heel kort over zijn. Behalve fietsen kan er niet zoveel met de FitBike Race 2. Zo is er geen hartslagmeting, wat voor mij best een nadeel is.

Ik heb dit opgelost door een hartslagband met een sporthorloge te gebruiken, maar veel makkelijker is natuurlijk als je je hartslag op het display kunt aflezen.

Op het display van de Race 2 staan vier gegevens. Dit zijn calorieverbruik, afstand, snelheid en tijd. In principe kan dit genoeg zijn.

Wel is het, als je het mij vraagt, een beetje summier. De fanatieke fietser wil ook graag zijn of haar RPM (aantal omwentelingen per minuut) en hartslag zien.

Geen trainingsprogramma’s

Fitbike Race 2 pedalen

Op de FitBike Race 2 kan je geen ingebouwde trainingsprogramma’s volgen. Nu is dit niet heel opmerkelijk, omdat dit bij de meeste spinningfietsen niet mogelijk is.

Zoals je ziet, is dit een instapmodel, dat alle belangrijke aspecten van een spinningbike heeft, maar geen extra’s of luxe.

Je hoeft absoluut niet te denken dat dit een slechte spinning bike is. Dat zie je ook aan het maximaal belastbaar gewicht van dit fitnesstoestel. Dat bedraagt 120 kilogram.

Het maximaal belastbaar gewicht zegt iets over de kwaliteit van de spinning bike. Hoe zwaarder, hoe beter. 120 kilogram is behoorlijk zwaar. Dat zit dus wel goed.

Vooruit dan, nog één minpunt van de FitBike Race 2. Er zitten geen klikpedalen op de fiets, maar pedalen met toeclips.

Dit werkt op zich prima, maar veel fanatieke fietsers hebben liever klikpedalen. Deze kan je overigens wel zelf op deze spinningfiets schroeven.

Mijn ervaring met spinning

FitBike Race 2 review
De FitBike Race 2 bij mij op de zolderkamer

Nu had ik al redelijk wat ervaring met spinningfietsen. In de sportschool reed ik op regelmatige basis op een spinning bike.

Minimaal één keer per week voerde ik een individuele training uit. Daarnaast probeerde ik eens in de twee weken een groepsles te doen.

Eerlijk gezegd had ik geen flauw idee op welke fietsen ik die individuele lessen en groepslessen deed. Ik zette het zadel op de juiste hoogte en ging fietsen.

Daarom was ik erg benieuwd naar hoe de FitBike Race 2 zou rijden. Vanwege de prijs (250 euro) verwachtte ik in elk geval geen wonderen.

De grote broers van de Race 2

FitBike is een merk dat van Betersport is. Betersport is een winkel waar je diverse fitnessartikelen kunt kopen.

Ook Focus Fitness (van de crosstrainers) is van Betersport. Het zijn allebei gerenommeerde merken, die voor kwaliteit en een goede verhouding tussen prijs en kwaliteit staan.

Zoals je bij de Race 2 waarschijnlijk al vermoedt, zijn er meer spinningfietsen met deze naam. Dat klopt, de serie loopt zelfs een behoorlijk eind door. Hoe hoger het getal wordt, hoe beter de indoor fiets is.

De FitBike Race 3 bijvoorbeeld is een kleine stap vooruit ten opzichte van de Race 2. Het vliegwiel is wat zwaarder, net als de fiets zelf.

Daardoor is het allemaal net wat stabieler. In vergelijking met de Race 2 heeft deze fiets geen aandrijving met een V-snaar, maar met een ketting. Dit is dus een stukje lawaaiiger.

De FitBike Race 4 heeft dan weer een hartslagmeting, en werkt met magnetische weerstand, wat voor veel spinners de voorkeur heeft.

Het nadeel van deze fiets is dat het maximaal belastbare gewicht slechts 100 kilogram is en de maximale lengte van de fietser slechts 1,85 meter mag zijn.

Een upgrade

FitBike Race 8 fitness

Als je een echte upgrade wilt, kan je voor de FitBike Race 8 gaan. Stille aandrijving dankzij de V-belt, vliegwiel van 18 kilogram en een hartslagfunctie.

En het prettige aan dit merk is dat alle spinningfietsen van FitBike goed te betalen zijn. Let op, de Race 8 is op het moment van schrijven niet meer nieuw te koop. Een andere upgrade optie is de Race Magnetic Home of Race Magnetic Pro.

Conclusie FitBike Race 2: Kopen of niet kopen?

Fitbike Race 2 Getest

Als je een kwalitatief goede spinningfiets zoekt, die niet te veel geld kost, kan de FitBike Race 2 een prima fiets voor je zijn.

Het is wel belangrijk dat je niet te veel eisen stelt. Het is namelijk een vrij simpel model. Alles dat erop moet zitten, zit erop, maar extra’s zijn er niet.

Gebruik je deze fiets puur om lekker bezig te zijn, dan is het een prima aankoop. Als je wat meer luxe wilt, kan je beter voor een ander model gaan.

Nog een tip. Er zijn diverse (betaalde) virtuele trainingen te volgen. Als je dit doet, is het net alsof je een echte spinning les doet.

Ik heb een abonnement afgesloten en haal veel voldoening (en zere benen) uit deze lessen. Dankzij de trainingen is het gemis van extra’s zoals een hartslagfunctie ook een stuk minder.

Mede hierdoor heb ik zeker geen spijt gehad van het kopen van de FitBike Race 2.