Jarenlang verweet ik iedereen die binnen fietste een gebrek aan karakter te hebben. Echte sporters strijden tegen de elementen.
Hoe zwaarder en guurder, hoe beter. Vond ik.
Dat ik ongelijk had, heb ik de meeste indoor fietsers nog niet verteld. Gelukkig kunnen ze dat in deze review lezen.
Zonder de Schwinn 800IC had mijn metamorfose niet plaatsgevonden.
In deze review vertel ik jou alles over deze prachtige spinningbike. Maar ik benoem ook de puntjes die ik minder goed vind. Zo kun jij hopelijk bepalen of dit een goede indoor bike is voor jou!
Schwinn 800IC of Schwinn IC8?
Voor de duidelijkheid. Mocht je thuis een Schwinn IC8 hebben staan of die naam in je hoofd hebben, dit is exact dezelfde spinning bike als de Schwinn 800IC.
Het Amerikaanse fietsenmerk heeft ervoor gekozen de naam te veranderen. Dat moest ook wel, omdat de IC8 en voorganger IC7 dezelfde naam droegen als het model van een concurrent.
Daarom gaan de spinning fietsen nu als Schwinn 800IC door het leven.
Virtueel spinnen op jouw niveau
Als fanatieke fietser die af en toe een wedstrijd rijdt, op zeer bescheiden niveau hoor, heeft de Schwinn 800IC voor een voller wedstrijdprogramma gezorgd. Trainen met apps is voor de meeste mensen niet meer weg te denken.
Op de weg deed ik het al en sinds ik mijn spinning bike heb, heeft Zwift mijn fietsbeleving verrijkt.
Voor mij is dit een groot pluspunt van de Schwinn 800IC. Via Zwift kan je virtuele trainingen doen, groepsritten rijden en aan wedstrijden meedoen. Dit laatste moet je natuurlijk willen, maar voor mij is dit zeker van toegevoegde waarde.
Vanwege de competitie, maar ook omdat je toch net even wat dieper gaat als je in een wedstrijd zit.
Behalve dat de Schwinn 800IC (of Schwinn IC8) compatibel is met Zwift, kan je allerlei andere apps gebruiken. Dit werkt eenvoudig via Bluetooth. Ook je hartslagmeter kan je koppelen via Bluetooth.
Houd er rekening mee dat de hartslagband niet bij de spinning bike wordt geleverd. Deze moet je dus apart aanschaffen.
Het is geen verplichting om te trainen met een hartslagband, maar dit geeft wel de beste trainingsresultaten en is daarmee zeker aan te raden.
Pedalen van de Schwinn 800IC
Het is mogelijk om met je gewone schoenen te spinnen. Deze maak je vast met riempjes. Als je deze goed aantrekt, kan je met een gerust hart spinnen.
Daar moet ik wel een kanttekening bij maken. Van diverse spinners heb ik vernomen dat het vaak gedoe is met die bandjes. Ze kunnen los gaan zitten tijdens het spinnen of kapot gaan.
Gelukkig heeft de Schwinn 800IC Dual SPD pedalen. Deze hebben een kliksysteem waardoor je gewoon met je fietsschoenen (race én MTB) kunt rijden.
Als je nog geen ervaring met klikpedalen hebt; neem van mij aan dat dit veel lekkerder fietst.
Om te beginnen kan je veel beter je kracht overbrengen. En je voeten zitten een stuk steviger, waardoor de fietsbeweging soepel en natuurlijk gaat.
Trainingscomputer
Het scherm van de Schwinn 800IC is wel even iets anders dan de doorsnee fietscomputer. Het is vooral een stuk groter en je ziet alle relevante gegevens. Voorbeelden zijn RPM, hartslag en wattage.
Goed om te weten voor de krachtpatsers, de maximale belasting is 1000 watt. Daar moet je behoorlijk voor kunnen trappen.
De 800IC heeft verschillende trainingsprogramma’s. Onder meer programma’s voor vetverbranding en hartslagprogramma’s kunnen worden gevolgd. De spinning bike heeft niet minder dan 100 weerstandsniveaus.
Overige kenmerken van deze indoorfiets
Tijdens het spinnen heb je een fietsbroek aan. Dat zit een stuk lekkerder dan een gewone sportbroek. Nu ga je op de 800IC niet snel last hebben van pijnlijke zitbotjes.
Het zadel is namelijk erg comfortabel. Door het hardere buitenste gedeelte heb je veel stabiliteit. Het zadel is daarnaast verstelbaar.
De Schwinn 800IC heeft een vliegwiel van 18 kilogram. Dat is een prima gewicht. Hoe zwaarder het vliegwiel, hoe meer stabiliteit je hebt. 18 kilo is niet het zwaarste dat je tegen zult komen, maar zeker ook niet het lichtste.
Het design is natuurlijk vooral smaak. De 800IC is zwart met wat rode accenten. Persoonlijk vind ik dat erg mooi. Maar nogmaals, dit is voor iedereen anders.
Bovendien is de kwaliteit van de fiets uiteindelijk een stuk belangrijker dan hoe deze eruitziet.
Nadelen van de Schwinn 800IC
Het is niet alleen maar koek en ei in mijn relatie met de Schwinn 800IC. Dat kan eigenlijk ook niet, omdat er altijd punten zijn die minder goed bevallen.
In het geval van de Schwinn 800IC is dat bij mij vooral dat de spinning bike op netstroom werkt. Je moet dus altijd in de buurt van een stopcontact zitten. En nog vrij dicht ook, omdat de kabel best wel kort is.
Een ander minpunt is de montage. Die lukt niet in je eentje, tenzij je ontzettend handig bent.
De montage zelf is niet zo lastig, alleen kom je bij bepaalde onderdelen een hand (of twee handen) tekort. Maar na de montage kan je volop genieten van de spinning bike.
En de prijs?
Allemaal leuk en aardig, die goede verhalen over de Schwinn 800IC. Maar wat kost het eigenlijk? Je betaalt ongeveer 1.100 euro voor deze spinning bike.
Dat is een hoop geld, maar voor een spinningfiets helemaal geen gek bedrag. De 800IC zit in de middenklasse.
Andere spinningfietsen:
Conclusie: Voor wie is de Schwinn 800IC geschikt?
Dat is altijd een lastige vraag, omdat de behoeftes heel verschillend kunnen zijn. Je kan wel stellen dat dit een ideale fiets voor beginners is, maar daar kunnen gevorderden weer iets van vinden.
Daarom is het goed om te kijken naar de functies en de verhouding tussen prijs en kwaliteit.
Het grootste voordeel van de Schwinn 800IC is dat deze te gebruiken is met Zwift. Dat is namelijk bij de meeste spinning bikes niet het geval. De fiets is ontworpen voor (intensief) thuisgebruik.
Zowel beginners als gevorderden kunnen goed met de Schwinn 800IC uit de voeten.
In andere reviews komt naar voren dat dit vooral voor beginners een geschikt trainingsapparaat is. Gezien mijn gewonnen liefde voor spinning en Zwift ben ik het hier niet volledig mee eens.
Ook als gevorderde ga je veel plezier beleven aan deze spinning bike. De maximale wattage is wel iets waar je als gevorderde tegenaan kunt lopen. Sterke sprinters kunnen boven de 1000 watt komen, en dat kan op de Schwinn 800IC niet.
De beste prijs voor de Schwinn 800IC
De Schwinn 800IC is een van de meest populaire spinning bikes die op de markt is. Dat is niet altijd een voordeel. Zo wil het nog weleens voorkomen dat de fiets niet op voorraad is. Daar is verder weinig aan te doen.
Ook wil de prijs nog weleens verschillen. Deze loopt uiteen van 999 euro tot rond de 1200 euro. Als je de mogelijkheid hebt om te kiezen, wil je uiteraard voor de goedkoopste optie gaan.
In winkels en webshops zie je alleen nog de naam Schwinn 800IC voorbijkomen. Dat heeft met de eerder uitgelegde naamswijziging te maken.
Als je op internet gaat speuren naar ervaringen van gebruikers, zal je ook de naam Schwinn IC8 nog tegenkomen. Dit zijn zoals gezegd exact dezelfde spinningfietsen.
Wij helpen je graag met het vinden van de goedkoopste deal, hieronder bekijk je de huidige kortingsacties:
Desteney is actief als voedingsdeskundige en is tevens onze cardio apparatuur specialist. Ze verdiept zich graag in supplementen voor krachtopbouw, gezondheid en vetverlies. Daarnaast test en beoordeeld ze graag diverse apparaten en materialen voor cardio en krachttraining.